Thursday, November 18, 2010

Press release by Menteri Besar on Taman Subang Ria

KENYATAAN AKHBAR
18 NOVEMBER 2010
TIADA PEMBANGUNAN DI TAMAN SUBANG RIA SEHINGGA PENILAIAN PENUH SEHINGGA PENILAIAN HARTANAH SIAP

SHAH ALAM: Kerajaan Selangor tidak akan meneruskan cadangan pembangunan 19 hektar tanah di Taman Ria Subang sehingga penilaian hartanah siap dan dibentang kepada penduduk Subang Jaya.

Keputusan tersebut telah dibuat pagi tadi dalam Mesyuarat Tindakan Ekonomi Negeri Selangor (MTES) yang dipengerusi oleh Menteri Besar Tan Sri Dato Seri Abdul Khalid Ibrahim selepas mendengar taklimat oleh Dato 'Adnan Md Ikhsan, YDP Majlis Perbandaran Subang Jaya dan Pengarah Jabatan Perancang Bandar dan Desa, Datp Jaafar Mohd Atan.

Walaupun cadangan 19 hektar iaitu sebahagian daripada tanah Taman Subang Ria seluas 72 hektar yang dimiliki oleh Sime Darby - telah dimasukkan dalam  perancangan tempatan MPSJ. Walaubagaimanapun kerajaan negeri memberi jaminan tiada pembangunan akan diluluskan sehingga laporan penilaian dibentangkan kepada warga penduduk Subang Jaya.

Menteri Besar juga telah mengarahkan Dato 'Adnan untuk memberikan taklimat kepada ahli majlis MPSJ secepat mungkin untuk memastikan bahawa penduduk Subang Jaya mempunyai akses kepada maklumat yang betul berkaitan dengan masalah ini.

Kerajaan Negeri Selangor akan memastikan prosedur dipatuhi dan yang paling penting semua maklumat perlu diberikan kepada penduduk yang terlibat kerana ini adalah selaras komitmen terhadap kebebasan maklumat.

Penduduk mesti dimaklumkan,diberikan keputusan perancangan penuh kerana mereka akhirnya akan menjadi penerima manfaat rancangan kerajaan. Kerajaan Negeri berharap keputusan perancangan dan pembangunan akan dibuat berasaskan pelbagai pihak  berkepentingan, dan akan terus membuat serta mendorong dialog dan perbincangan antara penduduk dan kerajaan.

Pada April tahun ini, Dato’ Menteri Besar telah memberi komitmen melalui percakapannya dalam mesyuarat bersama penduduk Subang Jaya bahawa apa juga keputusan berkaitan Taman Subang Ria akan ditangguhkan sehingga laporan penilaian dilengkapkan. Dalam dialog yang sama, Menteri Besar juga telah berjanji untuk mengambilkira cadangan penduduk untuk pengambilan tanah dimana penduduk telah menyatakan kesanggupan mereka untuk membayar RM1 bagi setiap RM1 yang diberikan oleh kerajaan negeri,

SEKRETARIAT AKHBAR
PEJABAT DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR

No comments: